Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резки колебания на британската лира след противоречиви новини за Брекзит преговорите

Британската лира реагира с резки колебания на противоречиви днешни информации около възможността за постигане на Брекзит сделка между ЕС и Обединеното кралство.

Първоначално паундът поскъпна рязко към часови връх за деня от малко под 1,2300 щатски долара след информация, че Брюксел е склонен на компромис относно ирландския предпазен механизъм.

Самата информация беше тиражирана от британския вестник "Таймс". Според изданието Европейският съюз е готов да направи "голяма отстъпка" по Брекзит сделката, като предложи механизъм на Северноирландското събрание, според който то да се откаже от ирландския предпазен механизъм след няколко години, споменавайки се 2025-а година.

Лидерът на политическото движение Шин Фейн (Sinn Fein) в Северна Ирландия Майкъл О'Нийл обаче заяви, че това предложение "никога няма да се случи", като и от Юнионистка демократическа партия (DUP) казаха, че ще отхвърлят подобно предложение.

Изявленията на северноирландските лидери парира напълно първоначалния ръст на британската валута и паундът се върна обратно близо до сутрешните си дъна около 1,2200 долара.

Подобна беше и реакцията на британската лира спрямо еврото. Първоначално единната европейска валута се понижи рязко към 0,8972 паунда, след което обаче британската лира се оказа под нов натиск от продажби, което доведе до поскъпване на еврото обратно към сутрешния негов връх към 0,8995 паунда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна