Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК трябва да реши за сделката между "Еврохолд" и ЧЕЗ до 25 дни

Атанас Тасев: Вероятно ще се стигне до сделка

| обновено на 09.10.19 в 17:23
„Еврохолд“ - България представи на пресконференция Стратегията си за развитие на компаниите от групата на ЧЕЗ България след финализиране на сделката. На снимката: Кирил Бошов, Асен Христов, Георги Миков.
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да реши до 25 дни дали да одобри сделката за покупката на активите на ЧЕЗ България от „Еврохолд“. Това съобщи председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд България“ Асен Христов. След приключване на сделката акцентите в стратегията на компанията ще бъдат въвеждането на дистанционно отчитане на електромерите и специализирана система за бързо отстраняване на авариите:

„Това са две от нещата, които смятаме да внедрим, и смятаме, че това, доколкото става въпрос за софтуер и обучение на хора, това са, може би, най-бързите неща, които бихме могли да направим. Надяваме се още в рамките на първата година, след като ние закупим дружеството“.

Георги Миков, член на Енергийния борд на „Еврохолд“, от своя страна съобщи, че компанията планира инвестиции в електроразпределителната мрежа в размер на 270 млн. лева в периода до 2020 година и още 260 млн. лева през следващия регулаторен период.

Вероятно ще се стигне до сделка

Енергийният експерт професор Атанас Тасев прогнозира в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“, че този път вероятно ще се стигне до сделка:

„Работи огромен брой експерти – около 120 души, което означава, че те не купуват котка в чувал и са съвсем наясно за какво става въпрос… Беше декларирано и че парите са осигурени. Самият факт, че излизат на пресконференция пред елита на енергийната общност и обществеността като цяло, показва, че те не блъфират. Усещането, че ще се отиде към сделка е доста реалистично“.

Тасев коментира, че дружеството ще купува енергия на борсата, но в регулация са достъпът и преноса по мрежите.

„Цената на тока, която не зависи от дружеството, ще се променя и това е категорично. Един от основните фактори, които променят цената, са тези задължителни заплащания на емисиите въглероден диоксид, които при нас почти стигат на годишна база около 1 млрд. лева и то при цена на въглеродния диоксид от 25 евро за тон. Нашите въглищни централи са високоемисионни и на всеки мегаватчас се емитират 1,4 тона… Очевидно ще понесем тази тежест, още повече че планът на правителството е с всички възможни средства да се отложи прилагането на европейските изисквания относно затварянето на термоцентралите“.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени