Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: САЩ никога не би трябвало да имат военно присъствие в Близкия изток

Инвазията ни в Ирак беше под фалшив предлог за оръжия за масово унищожение

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в туитър, че САЩ никога не би трябвало да участват в конфликтите в Близкия изток, поради което той е започнал да изтегля американските войски от региона.

В личния си профил той написа: "Битки между различни групи, които продължават стотици години. САЩ не би трябвало никога да имат военно присъствие в Близкия изток. Изтеглихме нашите 50 войници. Турция трябва да се заеме със заловените бойци на ИДИЛ, които Европа отказа да се върне. Глупавите безкрайни войни за нас приключват!".

Заедно с публикацията Доналд Тръмп сподели и съобщението на Белия дом, че Турция ще продължава планираните военни операции в Северна Сирия.

Президентът на САЩ също така посочи, че страната му е извършила инвазия в Ирак под фалшив предлог, който се разпространяваше по това време както от демократи, така и от републиканци, и в който се твърдеше, че Саддам Хюсеин разполага с оръжия за масово унищожение.

"Влизането в Близкия Изток беше най-лошото решение в историята на нашата държава! Отидохме на война според фалшиво и сега опровергано предположение - оръжия за масово унищожение. Там нямаше нищо! Сега бавно и внимателно извеждаме нашите велики войници. Нашият фокус е върху голямата картина! САЩ са по-големи, откогато и да било!", написа Тръмп в туитър.

Президентът на САЩ също твърди, че войната в Близкия изток е струвала на негова страна осем трилиона долара и е довела до смъртта на хиляди американски войници и милиони местни жители.

В друга поредица от туитове, президентът на САЩ предложи останалите страни-членки на ООН, извън САЩ, да увеличат финансирането на организацията.

Тръмп направи този коментар, позовавайки се на неотдавнашна статия на CBS News. Статията беше фокусирана върху писмо на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш до служители, в което той предупреди, че дефицитът на организацията е 230 млн. долара. Само 129 от 193 държави-членки са платили годишните си вноски, като САЩ са осигурили най-голям дял, или цели 22%, от оперативния бюджет на ООН за 2018 - 2019 г., се казва в статията на CBS News.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени