Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Марков за Северна Македония: Компромиси в политиката, но не и в историята

„Още преди две години казах на госпожа Захариева, че подходът е погрешен. Първо се преговаря да се изчистят спорните въпроси, както направиха гърците, а след това се подписва договор. И сега продължават с погрешния подход. Комисията не може да проработи. Просто по навик политиците употребяват историците. Протака се в Скопие тая глава, оная глава, накрая да влязат в Европейския съюз и в Европейския парламент ще искат да им признаем т.нар. „македонско национално малцинство“. Натам отиват нещата“. Това каза пред БНР акад. Георги Марков по повод условията, които София поставя пред Скопие по пътя към ЕС

„Компромиси могат да се правят в политиката и в дипломацията, но не и в историята“, категоричен е той. Според учения историците в западната ни съседка „много добре знаят каква е истината“, но „при тях да си македонец е професия и те просто от това се изхранват“.

„Да се самоопределят, както искат в Скопие, но това, че се пишат македонци, не означава, че техните дядовци не са били българи и не са загивали за свободата на македонските българи“, допълни акад. Марков в предаването „Нещо повече“.

Според него македонската нация е изградена на антибългарска основа. Ученият не очаква смесената експертна българо-македонска комисия да заработи.

„Съжалявам колегите. Аз ги предупредих. Голяма част са добри професионалисти, но са минали през Външното министерство, така ги подбра Захариева. В тях се бори историкът и дипломатът. Понякога дипломатът надделява и са склонни към компромиси“.

Интервюто с акад. Георги Марков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна