Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артур Пизаро гостува на фестивала "Пиано Екстраваганца"

Артур Пизаро
Снимка: Пиано Екстраваганца

Един от най-ярките артисти, които гостуват на фестивала „Пиано Екстраваганца“ тази година, е португалският пианист с международна кариера Артур Пизаро. Неговият концерт е на 9 октомври в Аулата на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ от 19.30 ч. Той ще представи по-малко познати произведения от Шуман, Гранадос и Форе, както и пиеси от двама почти неизвестни у нас португалски композитори.

Артур Пизаро е истинска гордост за португалската клавирна школа. Започнал е като дете-чудо, което за първи път излиза на сцена едва на тригодишна възраст. А първата му телевизионна изява е година след това, когато е на 4. Възпитаник е на прочутия пианист и педагог Секейра Коща, но е учил и при Алдо Чиколини и други ярки звезди на световната сцена.

Днес 51-годишният пианист е с впечатляваща международна кариера и е работил с част от най-големите диригенти в последните десетилетия: сър Саймън Ратл, Андрю Дейвис, Еса-Пека Салонен, Франц Валзер-Мьост, Владимир Юровски и много други.

Пизаро идва за първи път в България и беше очарован от Аулата на Софийския университет, в която е неговият рецитал. Чуйте подробности в интервюто с пианиста, излъчено в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени