Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СС на ООН потвърди резолюциите за Вароша след жалба от Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Съветът за сигурност на ООН потвърди отново двете си резолюции за статута на града-призрак Вароша във Фамагуста в окупираните територии на Кипър. Той обсъди жалбата на Никозия срещу незаконните действия на Турция на закрито заседание тази нощ.

„Не трябва да се предприемат действия във Вароша, които не са в съответствие с резолюции 550 и 789”, заяви след срещата президентът на Съвета за сигурност на ООН, посланикът на Южна Африка Джери Матюс Матила.

Съветът за сигурност също така призова лидерите на двете кипърски общности да се ангажират конструктивно и с чувство за неотложност за постигането на трайно, всеобхватно и справедливо споразумение за решаване на Кипърския въпрос на основата на двуобщностна двузонална федерация с политическо равенство.

Двете резолюции на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г. и 1992 г. определят като недопустими опитите за заселване на която и да е част от Вароша от хора, различни от нейните жители, и призовава за прехвърляне на този район под администрацията на ООН.

Заседанието бе във връзка с внесена от правителството на Кипър жалба. То протестира срещу предприетите незаконни действия на Турция и признатата само от нея Севернокипърска турска република за отварянето на Вароша под кипърско-турска администрация, което е в нарушение на двете резолюции на международната организация.

Правителството на Кипър е удовлетворено от решението на Съвета за сигурност, заяви кипърският представител в ООН Андреас Мавроянис. То се надява потвърждаването на резолюциите да е достатъчно силно послание към Турция и да сложи край на продължаващите незаконни усилия за колонизиране на затворения град Вароша.

Някогашното предградие на Фамагуста е напуснато от своите жители - кипърските гърци, при турската инвазия през август 1974 г. и оттогава е „град-призрак” под контрола на турската армия.

Вароша е част от статуквото на нерешения Кипърски въпрос, което трябва да бъде променено, твърди т. нар. правителство на самообявилата се Севернокипърска турска република. След негово решение от юни, съгласувано с Анкара, в празния и ограден град се извършва "инвентаризация" като първи етап от подготовката за неговото отваряне за ново заселване. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени