Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник в Комплекса за психично-здравни грижи в Търговище

Търговище
Снимка: СБЖ

Повече от 100 певци, танцьори и рецитатори са участници в есенния празник на приятелството в Комплекса за психично-здравни грижи в търговищкия квартал „Бряг“. Празникът е посветен на днешния Световен ден на психичното здраве. Вече 10 години хора с психични проблеми от Търговищко получават подкрепа в специализирания комплекс.

Артистичните си дарби ще покажат възпитаници на центровете за настаняване от семеен тип и защитените жилища в селата Лиляк и Медовина, а също и домакините от квартал „Бряг“, обясни директорът Светлана Трифонова. 

„Имаме идея нашите потребители да покажат своите таланти - да се изявят в рисуване, пеене, рецитиране и драматизация. Важното е те да не бъдат изолирани, да не бъдат затворени в тази сграда. Важното за тях е да имат срещи с други хора и да общуват, да контактуват помежду си, да разменят идеи. Все пак това е социалната работа“.

"При всеки един проблем, който възниква, те могат да се обърнат към съответния социален работник, към психолога. Ние разбираме техните проблеми, техните нужди, подкрепяме ги от всяка една гледна точка, дали ще е здравословна, дали социална. Социалният работник придружава потребителите ни, когато имат да попълнят някакви документи в някаква институция. Придружаваме ги, когато трябва да си напазаруват нещо. При някои от нашите потребители са загубени тези първоначални умения - уменията, примерно, за ставане сутрин, за измиване, за приготвяне на храна, за чистене...", разказа Трифонова.

"Друго нещо важно, което върши екипът, е за управление на средствата. В момент, в който на един потребител му се остави цялата пенсия, с която той разполага, за три дена той е способен да похарчи всичко", допълни тя.

Още за работата в Комплекса за психично-здравни грижи в Търговище - чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!