Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха двама видинчани за трафик на хора

Снимка: БГНЕС

Двама видинчани са обвинени от Специализираната прокуратура за трафик на хора във Франция и Швеция и склоняване към просия.

Те са задържани на 9 октомври във Видин при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП, със съдействието на служители на Териториалната служба „БОП“-Видин и Областната дирекция на МВР, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата.

При извършените претърсвания на жилища и автомобили, както и лични обиски, са намерени и иззети 700 евро, 2000 шведски крони, бележки от преводи на различни суми, касови бележки на френски и шведски език, талони на автомобили, договори и пълномощни, тетрадки със записки на имена и суми в евро и други документи, доказващи престъпната дейност.

Трафикантите набирали кандидати с обещания за работа на Запад сред малоимотни и малограмотни хора. Транспортирали ги във Франция и Швеция, осигурявали им мизерни квартири и храна, принуждавали ги да просят и прибирали по-голямата част от „приходите“.

Установени и разпитани като свидетели са множество жертви на трафика, експлоатирани от двамата видинчани.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на всеки от тях е наложено задържане до 72 часа. Утре, 11 октомври, в Специализирания наказателен съд ще бъдат весени и искания за определяне на най-тежката мярка за неотклронение „Задържане под стража“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!