Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България не спазва правото на ЕС в 7 области

Снимка: БГНЕС

България не спазва правото на ЕС в 7 области, става ясно от разпространено днес съобщение на Еврокомисията.

Еврокомисията реши да започне производства за установяване на нарушение срещу България и Португалия заради неправилното прилагане на разпоредби на Директивата за атаките срещу информационните системи. Тя изисква от страните членки да укрепят националните закони в тази сфера и да въведат по-строги санкции, включително за широкомащабни кибератаки.

Държавите са задължени също така да подобрят сътрудничеството между своите органи чрез оперативни звена за контакт, които да бъдат на разположение 24 часа в денонощието и през цялата седмица.

Също така Комисията призовава България, Румъния, Унгария и Австрия да зачитат изключителната компетентност на ЕС при автоматизирания обмен на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства и реши да започне производство за нарушение, като изпрати официални уведомителни писма до тях. Те са във връзка с подписването преди година на споразумение с 5 държави от Западните Балкани.

България ще получи и официално уведомително писмо заради неспазването на европейското право за морското оборудване. Страната ни попада в още един списък с други 4 държави, които не спазват директивата за минимални мерки за безопасност, свързани с инфраструктурата и експлоатацията на тунели.

Комисията също така ни призовава да докладваме в определения срок за състоянието на околната среда в морските води, на отпадъците, както и да транспонираме директивата за марките в националното ни законодателство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!