Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Александров: Увеличава се интересът към италианските университети

Снимка: БГНЕС

Италия привлича всяка година 80 хиляди чуждестранни студенти. Обучението по водещите специалности като медицина, психология, инженерни науки е и на английски език. За новите възможности от следващата година отговор дават Дните на италианското образование, които се организират през този уикенд в София и Варна.

В интервю за предаването „12+3“ Димитър Александров от организаторите посочи, че освен изпита по математика за инженерните специалности, кандидат-студентите държат допълнителен IQ тест:

„В него има включено малко италианска история, култура. Ние сме предвидили подготвителни курсове, които могат да се провеждат и в България, и в Италия, именно за тази част от изпитите, която няма откъде другаде да се вземе и малко се различава от това, което българските ученици учат в гимназиите. Това е за специалности като архитектура и инженерните науки. За повечето от другите специалности като че ли нашите кандидат-студенти са доста добре подготвени“.

Българските кандидат-студенти предпочитат специалностите по архитектура, инженерни науки, дизайн, както и всичко, свързано с икономика, мениджмънт и комуникации, а също и психология и медицина, посочи Александров и подчерта, че повечето студенти от България се справят много добре. 

По думите му се увеличават кандидатите, които искат да учат в Италия. Той обясни още, че финансовите възможности не трябва да са препятствие за кандидат-студентите. В Италия таксите в университетите се определят на база на семейните доходи, обясни Димитър Александров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени