Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима претенденти за театралната награда „Слави Шкаров“ тази година

Снимка: rusetheatre

От 11 до 13 октомври Русе е домакин на второто издание на конкурса „Слави Шкаров“. Наградата на името на известния русенски режисьор (1941-1988) беше учредена миналата година и се присъжда на млад театрален режисьор на възраст до 35 години.

Селекционер на спектаклите тази година е проф. Камелия Николова – преподавател по история на европейския театър и ръководител на Катедра „Театрознание” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Четири са спектаклите на млади режисьори, подбрани от проф. Николова, от около 30 представления. Така в конкурса са избрани да се състезават режисьорите Дина Маркова, Делян Илиев, Ивайло Ненов и Веселин Петров, с постановките „Животът е сън” по Калдерон, „Антигона и хората” по Софокъл, „Три сватби и едно възкресение” по „Слуга на двама господари” на Голдони и „Хляб в джоба” от Матей Вишниек, поставени на сцените на Театър „Азарян”, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ - Смолян, Драматичен театър „Сава Огнянов” - Русе и Драматичен театър „Стефан Киров” в Сливен.

Четирите спектакъла ще бъдат показани пред русенската публика от 11 до 13 октомври. Кой е най-добрият сред тях, ще стане ясно късно вечерта в неделя, когато журито ще обяви името на победителя. Наградата е плакет, грамота и възможността отличеният млад режисьор да направи спектакъл в Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе в рамките на следващия театрален сезон. 

Организаторите канят русенци в театъра и на 12 октомври от 11 часа, когато ще бъде представена книгата „Театралният път на режисьора Слави Шкаров“ със специалното участие на автора Йордан Георгиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени