Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп ще се срещне с китайския вицепремиер Лю Хъ в петък

Среща на Доналд Тръмп и Лю Хъ преди провала на преговорите САЩ-Китай през май

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в Туитър, че в петък ще се срещне с вицепремиера на Китай Лю Хъ.

"Голям ден на преговори с Китай. Те искат да направят сделка, но дали и аз? Утре се срещам с китайския вицепремиер в Белия дом", написа Тръмп.

С това сякаш се опровергават по-ранни информации за готовност на китайската делегация, намираща във Вашингтон, да напусне търговските преговори по-рано от планираното, след като проведените преговорите на ниво заместник не са довели  до напредък.

Днешното изявление на Тръмп обаче означава, че стартиралите днес търговски преговори на високо ниво между Китай (вицепремиера Лю Хъ) и САЩ (търговския представител Робърт Лайтхайзър и финансовия министър Стивън Мнучин) вероятно ще продължат и в петък.

Междувременно агенция Синхуа цитира китайският вицепремиер Лю Хъ да казва преди началото на разговорите, че Китай е готов да постигне споразумение по въпроси, които са в интерес и на двете страни, и да предотврати по-нататъшна ескалация на търканията между Вашингтон и Пекин.

"Китайско-американските икономически и търговски отношения са много важни и имат глобално отражение. Китайската делегация дойде във Вашингтон с голяма искреност. Китай има желание да постигне споразумение по въпроси, които са в интерес и на двете страни, както и желание за сътрудничество със САЩ по отношение на търговския баланс, достъпа до китайските пазари и защитата на чуждестранните инвеститори", посочи Лю Хъ, докато се срещаше в четвъртък с представители на бизнессъвета между САЩ и Китай, s Търговската камара на САЩ, както и с новия управляващ директор на МВФ Кристалина Георгиева по време на визитата си във Вашингтон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени