Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън и Лео Варадкар "виждат път" към постигане на Брекзит сделка

Британската лира поскъпна рязко след тяхното съмвестно изявление

Лео Вардакар и Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В кратко съвместно изявление след срещата си в четвъртък, премиерите на Обединеното кралство и Република Ирландия, Борис Джонсън и Лео Варадкар, заявиха, че са съгласни, че има "път към евентуална сделка за Брекзит", която ще служи в "интерес на всички".

"Подробната и конструктивна дискусия" беше съсредоточена върху предизвикателствата, породени от "обичаите и съгласието“, както и върху "потенциала за укрепване на двустранните отношения, включително по отношение на Северна Ирландия"“.

Двамата лидери също така се съгласиха да "разсъждават допълнително върху техните дискусии", като същевременно продължават "да се ангажират интензивно" за решаването на всички висящи въпроси.

В петък сутринта се очаква британският секретар по Брекзит Стивън Баркли да се срещне с главния европейски преговарящ Мишел Барние за продължаване на дискусиите относно възможността за постигане на дългоочакваното споразумение за оттегляне на Великобритания от ЕС.

Британският лира поскъпна рязко, след съвместното изявление на Борис Джонсън и Лео Варадкар, в което двамата лидери подчертаха, че може да се "види път" към взаимно споразумение по отношение на въпроса за ирландския предпазен механизъм, който е важна част от Брекзит преговорите.

Паундът нараства с 0,6% към двудневен връх около 1,2295 щатски долара, като в същото време еврото поевтиня с 0,3% към 0,8942 паунда, след като по-рано през деня единната европейска валута поскъпна до 5-седмичен връх около 0,9018 паунда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна