Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли достатъчно работна ръка за преработката на плодове и зеленчуци у нас

Снимка: БГНЕС

Представяне на българска продукция се проведе на най-голямото хранително изложение в света – „Ануга“, което се провежда веднъж на 2 години в Кьолн.

Пред БНР Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, която участва в представянето, заяви, че това е „световна витрина на храните“.

„Имахме щанд на съюза, на който участваха 8 наши фирми. Нашите колеги казват, че който не е отишъл „Ануга“, много трудно ще излезе на външен пазар. Това означава, че е задължително на „Ануга“ да се явят тези фирми, които имат готовността да продават добро качество с добри цени и добри количества на външните пазари. Това е мястото, където те виждат и където можеш да намериш своите партньори“, отбеляза Божинова в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Тя допълни, че част от българската продукция е в много високия сегмент на европейския пазар: „Имаме масови и бутикови продукти. Много добре се приемат сушените продукти, тъй като и в храненето има мода“.

Божинова коментира, че в бранша има проблеми, които не са от вчера: „Най-страшният от тях е намирането на работна ръка. Въпреки голямата безработица, която се споделя, въпреки желанието ни да наемем хора, все пак при нас имаме и неквалифициран труд, който може да се работи от всеки, желаещите от година на година намаляват. За специалистите е още по-трудно. Ние сме сезонно ориентиран бизнес и за нас голямата нужда от работна ръка е в активния сезон“.

„Ще споделя едно наше голямо разочарование от всичките ни опити от 2008 г. насам да коментираме с Министерството на труда и социалната политика в посока разбиране на нашите проблеми и връщане на един старт текст в закона за сезонните работници. До 2008 г. се коментираше, че сезонен работник е този, който е зает на трудов договор 6 месеца в годината. С промяна в законодателството тези 6 месеца бяха променени на 8 или 9 месеца и в този смисъл на нашата промишленост ѝ е много трудно да задържи 9 месеца работник, защото нашата специфика на заетостта е активна 6 месеца“, подчерта изпълнителният директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени