Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозия на ирански танкер в Червено море

Според Иран танкерът е бил ударен от две ракети

Снимка: Булфото

Взрив на борда на ирански танкер подпали кораба, собственост на иранската национална петролна компания (NIOC) в близост до пристанището на Джеда в Саудитска Арабия, съобщи РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.

Тежки щети са нанесени на плавателния съд, а петрол се разлива в Червено море, съобщава националната информационна агенция на страната ИСНА.

Според експерти, цитирани от иранската информационна агенция, тече разследване и това може да е "терористичен" акт.

Корабът на Националната иранска петролна компания се е запалил на 100 км от саудитския пристанищен град Джида.

Съобщава се, че взривът е избухнал в корпуса на кораба и е причинил щети на двата основни резервоара на танкера.

Националната иранска петролна компания потвърди, че нейният петролен танкер Sabity е претърпял сериозни щети от експлозиите, които, според NIOC, са причинени от две ракети, изстреляни на 60 мили от Джеда, саудитския пристанищен град на Червено море.

Според ирански медии ситуацията е под контрол и нефтеният разлив е бил овладян. Всички членове на екипажа също са в безопасност.

Инцидентът се разследва допълнително от "експерти", някои от които твърдят, че може да става въпроса за терористичен акт,  посочват иранските медии.

Иранските власти заяви, че ще бъде променен маршрута на петролния танкер Sabiti, след като той беше ударен от две ракети в Червено море близо до Саудитска Арабия, съобщи иранската агенция ISNA. "Корабът е все още е в Червено море, но маршрутът му ще се промени ... Не беше предложено оказване на помощ от никоя страна", заяви служител от Националната иранска петролна компания, според ISNA.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени