Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Макар да е възможно на срещата на върха във "нормандския формат" Киев да иска да преразгледа предишните споразумения на лидерите, Русия няма да допусне това, заяви руският външенминистър Сергей Лавров, цитиран от ”Росийская Газета“.

Той отбеляза също, че "някой не иска или не може да изпълни споразуменията от Минск", но в същото време се опитва да обвини Русия в забавяне на срещата от високо равнище.

Според Лавров сегашното забавяне на изтеглянето на силите на Украйна от Донбас може да се дължи на опити за „изостряне на темата“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е доволен от Минските споразумения, подписани от неговия предшественик Петро Порошенко, както и от последователността на стъпките за разрешаване на конфликта в Донбас, съобщава“Коммерсантъ“. Зеленски заяви, че има "план Б" за разрешаване на конфликта в региона, но не разкри неговите подробности.

Изострянето на обстановката в Североизточна Сирия заради операцията на турските войски предизвиква сдържано безпокойство у Москва, а лидерите на Запада и Близкия изток осъждат действията на Анкара, пише "Известия".

НАТО очаква Турция да прояви сдържаност във военната си операции в Северна Сирия, подчерта генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в рамките на посещението си в Атина, проведено ден преди пристигането му в Истанбул, съобщава Kathimerini.

Македонският вестник „Независен“ пише в заглавие: Франция търси нов подход към преговорите с ЕС, вероятно ще отложи решението за Северна Македония.

Посланиците на държавите-членки на ЕС ще обсъдят предложението на Франция за трети път да се отложи решението за започване на преговори със Северна Македония и Албания за март 2020 г.

Едно от решенията за победа над Франция е приемането на разделянето на Албания и Северна Македония в преговорите, тъй като Париж дава все по-ясни индикации, че перспективите за „зелена светлина“ за Тирана почти не съществуват.

Италия, от друга страна, настоява на двете страни да бъде разрешено да водят преговори в пакет и се очаква силна конфронтация между Рим и страни като Франция и Нидерландия, подчертава изданието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени