Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Няма основание за притеснение от бежански поток от Турция

Каракачанов: Нямаме работа в Сирия

| обновено на 11.10.19 в 15:48
2
Министър-председателят Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Красимир Каракачанов во време на инспекцията на новия участък от магистрала "Хемус"
Снимка: Пламен Христов, БНР

"Няма никакво основание за притеснение относно бежански поток от Турция към България. Взели сме всички мерки". За това увериха премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод ултиматума, отправен от турския президент Ердоган, че ще отвори границите за 3,6 милиона бежанци

Борисов, Каракачанов и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова присъстваха на откриването на новия участък от магистрала "Хемус".

Премиерът коментира, че най-важното за България е да се спазва споразумението за мигрантите и че лично той има много добри отношения с турския президент Реджеп Ердоган:

"Най-важното е споразумението с Турция ЕС да го поддържа такова, каквото сме разписали. Каквито и мерки да се вземат, ако дойдат 50-100 хил. на оградата - и армия, и полиция да са там..., нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стреля, те ще я съборят и ще минат. До този момент натискът на българската граница е 0. Затова настояваме споразумението да си върви. Не случайно натискът в Гърция е страховит". 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов от своя страна заяви, че са взети всички мерки за охрана на границата с Турция и че при необходимост армията също може да се включи.

"Българската армия има готовност да отговори на евентуален бежански натиск след военната намеса на Турция в Северна Сирия. 3 млн. нелегални имигранти в Турция не са за подценяване. Може би ще се наложи, ако се засили миграционният натиск, отново да използваме армията за защита на границата. Имаме разчетите. Взаимодействието с Гранична полиция е тясно… Нямаме работа в Сирия. Няма да допусна българският войник да бъде пушечно месо в експериментите в Близкия изток. Отказали сме да изпратим войски в Сирия. Абсурд е сега да изпращаме заради този конфликт", допълни по-късно във Велико Търново военният министър.

Относно завършването на магистрала "Хемус" регионалният министър коментира, че това може да стане до 2024 година.

"Ако приходите в бюджета се задържат на това ниво, магистралата може да бъде готова до 3-4 години", каза от своя страна Бойко Борисов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия