Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И наградата отива при...

Носителите на престижното отличие за литература и физика вече са известни, очакваме връчването на Нобела за мир

БНР Новини
3
Шведската академия обявява носителите на Нобеловите лауреати по литература
Снимка: БГНЕС

Тази седмица се връчват Нобеловите награди и в студиото на "Нашият ден" Ива Дойчинова разговаря със Светлозар Желев, директор на Националния център на книгата в НДК, който коментира литературните отличия.

Астрофизикът д-р Владимир Божилов изключително разбираемо и увлекателно представя научния принос на носителите на тазгодишния Нобел за физика. Предстои връчването на отличието за мир.

Както вече знаем, полякинята Олга Токарчук и австриецът Петер Хандке взеха Нобеловите награди за литература за миналата и тази година.

Защо Нобеловите награди за литература фокусират толкова голямо внимание, нерядко предизвиквайки ожесточени полемики?


Петер Хандке и Олга Токарчук - Нобел за литература за 2019 и 2018За разлика от наградите по физика, медицина, икономика и химия, по които широката публика трудно може да вземе отношение, Нобелът за литература и този за мир са отличията, които хората могат да коментират, особено когато тя се връчи на познат автор, каквато безспорно е носителката за 2018-та Олга Токарчук.

"Причината за успеха на Токарчук е в умението й да гради баланс между това да е четивна и едновременно с това "много дълбока" - изтъква Невена Дишлиева-Кръстева - издателката на романа "Бегуни".
Българската публика има шанса да познава прозата на Токарчук в отличните преводи на Силвия Борисова.

Колкото до рецепцията на Петер Хандке у нас, той е по-известен с просръбските си позиции за войната в бивша Югославия и подкрепата си за Слободан Милошевич, а после и като сценарист на филмите на Вим Вендерс.

"Нобеловата награда за литература най-сетне трябва да бъде отменена. Това е едно фалшиво канонизиране, което не носи нищо на читателя" - казва преди години авторът, което прави изборът на шведската академия още по-интересен.

Екзопланети и тъмна материя  


Половината от Нобеловата награда по физика отиде при Джеймс Пийбълс за „за теоретични открития във физическата космология“. По думите на д-р Божилов става въпрос за изследване на "едромащабната структура на вселената и отговорът на философски звучащия въпрос: защо космосът е такъв какъвто е.

 Другата половина от отличието е за Мишел Майор и Дидие Кело „за откриването на екзопланета, обикаляща звезда от слънчев тип".

Майор и Кело са швейцарски астрономи, които правят революция в търсенето на светове около други звезди - екзопланети.


"Екзопланета е планета, която се намира около звезда, която не е Слънцето" - коментира астрофизикът д-р Владимир Божилов и си струва да се чуе как вдъховено и ясно прави романтичната и леко плашещата материя на астрофизиката прегледна и интересна.

Колкото до предстоящото днес обявяване на Нобеловата награда за мир и номинацията на Грета Тунберг  и двамата събеседници са съгласни, че не бива да "пренебрегваме вестта, защото не харесваме вестоносеца".

Безценно е мнението на д-р Владимир Божилов - защото съумява в синтезирана и разбираема форма да обобщи мнението на учените, а то е: време няма. Климатът се променя драстично заради човешката дейност и трябва да изискваме спешни и решителни мерки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна