Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще обсъжда санкции срещу Турция

| обновено на 11.10.19 в 19:41
Снимка: БТА

На заседанието на Европейския съвет следващата седмица ще бъдат обсъдени санкции срещу Турция заради действията ѝ в Сирия, заяви днес френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Ройтерс.

„Въпросът ще бъде дискутиран следващата седмица на Европейския съвет. Очевидно темата е на масата за разговори“, каза тя.

„Няма да останем безсилни, когато сме изправени пред ситуация, която е шокираща за цивилни, за свободните сирийски сили и за стабилността на региона“, подчерта още Дьо Моншален.

Заседание на Евросъвета ще се проведе на 17-18 октомври в Брюксел, а възможността за налагане на икономически санкции срещу Турция ще се обсъди и в понеделник на срещата на министрите на външните работи на ЕС.

За санкции срещу Турция настояха днес и Гърция и Кипър, но заради газовите сондажи в кипърски води, а парламентът на Швеция се обяви за оръжейно ембарго срещу Анкара.

Дьо Моншален заговори за санкции на ЕС, след като членки на Евросъюза не успяха да убедят Съвета за сигурност на ООН да осъди турската операция и да призове за прекратяването ѝ.

САЩ и Русия не подкрепиха становището на Франция, Германия, Белгия, Великобритания и Полша, които осъждат операцията.

Петте членки на ЕС, които свикаха срещата в четвъртък от 15 страни-членки призоваха Турция в съвместно изявление „да прекрати едностранните военни действия“. Те заявиха, че операцията заплашва прогреса срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

Руският посланик в ООН Василий Небензя заяви пред репортери след това, че евентуална декларация на Съвета за сигурност трябва да вземе предвид и други аспекти на сирийската криза, а не само турската операция и да настоява за незабавно прекратяване на „незаконното военно присъствие“ в Сирия, визирайки САЩ, Великобритания и Франция.

Американският посланик в ООН Кели Крафт каза, че Тръмп е „дал пределно ясно да се разбере“, че САЩ „по никакъв начин“ не подкрепят решението на Турция за военно нахлуване в Сирия. Тя заяви пред репортери, че Тръмп е подчертал пред турското правителство, че то носи „пълната отговорност“ за защитата на кюрдите и религиозните малцинства и за това да гарантира, че бойците на „Ислямска държава“ ще останат в затвора и групировката няма да се възроди.

Крафт каза, че ако Турция „не направи това, ще има последици“.

САЩ внесоха свой проект за изявление в Съвета за сигурност на ООН, изразяващ „сериозна тревога“, призоваващ за защита на гражданското население и настояващ Турция да използва дипломация, а не военни действия, казаха дипломати, цитирани от АФП.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна