Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свежа Дачева издава своя стихосбирка на шведски и разкази на български

В Швеция сънародничката ни се занимава с приобщаване и интеграция на мигранти

Свежа Дачева
Снимка: Личен архив

„Човек не трябва да се страхува да се изразява. Доколко са стойностни нещата, които човек прави, вече времето отсъжда.“ Това каза в предаването „Нощен хоризонт“ Свежа Дачева, наша сънародничка, която живее и работи в Стрьомстад, Швеция.

Свежа Дачева издава своя стихосбирка на шведски език там и представя свои разкази на български език тук, в България.

„Тези разкази бяха нахвърляни на малки листчета. Те са разкази от моя живот. По-голямата част от тях са свързани с действителни събития, една част не са“, сподели тя пред „Хоризонт“.

„Късите форми сякаш са формите на нашето съвремие. Никой няма време да чете дълги неща. Динамиката е много голяма и се чувства някак си, че на хората трябва да им се подават неща на малки порции“, мотивира Свежа Дачева своя избор да пише и публикува кратки форми.

В Швеция Свежа се занимава с приобщаване на мигранти

Свежа Дачева помага на деца мигранти. Самата тя има четири деца. През последните години се е грижела като настойник и за други деца, озовали се в Швеция сами.

„Винаги съм смятала, че по-голямо значение от това какво говориш, какво мислиш за себе си, е какво всъщност правиш и как реагираш на определени събития, които, по независещи от теб причини, са станали част от живота ти. Аз не съм я започнала тая война, обаче част от нейните последствия стигнаха до мен и аз не можех да остана безразлична.“

През последните години Свежа Дачева работи към Народния университет в Швеция. Занимава се с мигрантски групи с идеята за тяхната по-добра интеграция в шведското общество.

„Много хора говорят за интеграция. Чудят се защо не се интегрират тези хора, ще се интегрират ли изобщо и колко са странни, но не се правят много конкретни неща. Този курс, който ние имаме – той е 6-месечен за всяка от групите, една шведска учителка имаме също, освен мен, и имаме един помощник, който владее езика на групата и владее добре шведски. Той помага.“

Свежа Дачева изготвя предварителен профил на всеки от участниците в езиковите курсове – образование, нагласи, професия. След това им помага да си намерят работа, или места, където да се квалифицират допълнително.

Свежа Дачева е била и общински съветник в Швеция. Получила е грамота за политическата си дейност там.

Шокираща е българската реакция спрямо Грета Тунберг

Последните проучвания в скандинавската страна показват, че най-много местните хора се вълнуват от опазването на околната среда и алтернативните източници, разказа още Свежа Дачева.

Относно екоактивистката Грета Тунберг тя отбеляза, че за нея българските реакции са крайно и шокиращо негативни. Дачева смята, че всичко това се дължи на непознаването на шведската действителност. „При нас след 15-годишна възраст всички деца работят през лятото и се смятат за възрастни хора. Те са сериозни, отговорни, родителите им се бъркат доста малко. Майката на Грета е оперна певица, няма нищо общо с политиката. Повдигнаха се въпроси – това дете имало диагнози, при нас хората с диагнози са като всички останали и това няма абсолютно никаква връзка с нейното становище, с нейната акция. Освен това се смята, че младите хора имат право да се борят за един свят, в който искат да живеят…“

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени