Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорската опера с гастрол в София - след премиера в Италия и преди началото на новия сезон

Щастливи сме, че имаме възможност да осъществяваме толкова интересни постановки. Благодарни сме на общината в града и Министерството на културата, които неизменно ни подкрепят – думи на Огнян Драганов, режисьор, директор на Старозагорската опера, който през последните години не спира да изненадва с идеи, нови проекти и необичайни решения. Под негово ръководство оперният театър печели все по-голяма популярност не само у нас. В този процес е незаменимо и участието на световноизвестната български певица Веселина Кацарова, която от 2016 г. е артистичен директор и активно работи за престижа на операта в родния си град. В края на септември, в Teatro Lirico di Cagliari  – Италия, се състоя премиера на операта „Атила“ от Верди, копродукция  със Старозагорската опера. За това представление екипът на нашия оперен театър е изработил около 200 костюма, декори и реквизит, които след това ще дойдат и у нас.




Мога да кажа, че се чувствам горд от факта, че Старозагорската опера е включена в осъществяването на толкова мащабен проект – каза г-н Драганов. Teatro Lirico di Cagliari е един от най-добрите в момента в Италия, ръководи го г-н Клаудио Ораци. Идеята се зароди преди около три години на една импровизирана среща с него и сценографа Салваторе Русо. Мога да кажа, че на 27 септември нашият оперен театър се представи достойно като част от сценографията и костюмите. Да припомня, че става дума за театър с много по-сериозна материална база. Изпълнителите, които видяхме на премиерата са сред най-известните в момента – Сузана Бранкини (в ролята на Одабела), Михаил Шeшабeридзе (в ролята на Форесто), изключително популярния бас Марко Споти  (като Атила) и др. Режисьор е маестро Енрико Стинкели, сценография и костюми – Салваторе Русо. Събитието беше широко отразено от националните медии в Италия и, за наша радост, името на Старозагорската опера се чуваше доста често. Беше ѝ отделено достатъчно място и в рекламните материали. Подобни копродукции дават много по-големи възможности и за двата театъра, осигуряват истинско „визуално пиршество“ за зрителите, а за изпълнителите – по-добър комфорт на сцената.


На 25 октомври 2019 г. за първи път ще бъде отбелязан Световният ден на операта . Учреден по инициатива на професионалната организация Opera Europa, към която се присъединяват OPERA America and Ópera Latinoamérica ( двете най-големи организации отвъд океана), празникът ще бъде честван и у нас. Този ден е избран от старозагорци за официално начало:

Започваме новия сезон в Световния ден на операта с „Тоска“ и Светла Василева в главната роля – продължава г-н Драганов. - За известната певица това ще бъде първото участие в българско представление. (Да припомним, че нейната кариера се развива извън България, а у нас е гостувала досега за концертни изпълнения). Решихме да направим своеобразен мост между театъра и операта. В началото актрисата Бойка Велкова ще направи Stand Up Show, а след това ще започне оперният спектакъл. Диригент е Ивайло Кринчев, в ролята на Скарпия – Нико Исаков, а Каварадоси е румънският тенор Даниел Магдал, който от години работи в Германия. Откриваме и нашия 70-и балетен сезон – на 15 октомври с „Лебедово езеро“. В ролята на принц Зигфрид е Денис Черевичкὸ балетист от световна величина, звездата на Wiener Staatsballet. Ще му партнира нашата прима балерина Анелия Димитрова (Одета/Одилия). А още по-рано на 13 октомври, гостуваме в София с „Италианката в Алжир“ - копродукция с оперния театър в Скопие.


Изключително интересна музика, която изисква голямо майсторство. Струва си да се чуе заради певческия състав. Режисьор е австрийката Уши (Урсула) Хорнер, диригент отново е Ивайло Кринчев. Това е последен спектакъл, след което декорите се връщат в Скопие.


Колкото до „репликата“ на италианската премиера – очаквайте „Атила“ на 14 юли 2020 г. на стадион „Берое“. Сред изпълнителите ще има много известни имена. Това ще бъде петото издание на спектаклите „Опера на стадиона“.


Снимки: operasz.bg и teatroliricodicagliari.it


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна