Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриел: Важно е в евробюджета да има достатъчно средства за киберзаплахите

Снимка: БТА

Важно е в следващия бюджет на Европейския съюз да има достатъчно средства за справяне с киберзаплахите и предизвикателствата на цифровизацията. Това подчерта еврокомисарят Мария Габриел, която участва във форум за киберполитики в София. Сред акцентите в изказването й беше темата дезинформация:

„Обръщам тук внимание на кодекса с добрите практики за борба с дезинформацията. Годината изтече. Предстои доклад до края на годината за това какво Фейсбук, Гугъл, Туитър, Мозила и Майкрософт са направили. Бяхме казали, че след една година ще направим анализ на това, което те са свършили и въз основа на него ще направим и бъдещи предложения, които не изключват и законодателни предложения“.

Вицепремиерът Марияна Николова подчерта, че институциите трябва да си сътрудничат при предотвратяване на киберинциденти:

„Все по-голям процент от нашите лични данни се съхраняват в електронен вид в множеството различни бази данни. Този процент ще се увеличава все повече и повече. Нашият приоритет е да защитим тези бази данни по възможно най-добрия начин. Това може да стане възможно като всички институции работят заедно за повишаване нивото на мрежовата и информационната сигурност“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна