Eмисия новини
от 05.00 часа

Етиопският премиер Абий Ахмед получи Нобела за мир за помиряването с Еритрея

Абий Ахмед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Етиопският премиер Абий Ахмед бе отличен с тазгодишната Нобелова награда за мир за усилията си за помиряване с Еритрея, предаде Ройтерс.

Етиопия и Еритрея, отдавнашни врагове, които водеха гранична война от 1998 до 2000 г., възстановиха отношенията си през юли 2018 г. след години на враждебност.

Наградата в размер 9 млн. шведски крони (почти 900 000 долара) ще бъде връчена в Осло на 10 декември. 

Абий е почетен за „усилията си за постигане на мир и международно сътрудничество и в частност за решителната си инициатива за разрешаване на граничния конфликт със съседна Еритрея“, посочи Нобеловият комитет.

Етиопия е „горда като нация“ с Нобеловата награда, обявиха от офиса му днес, а по-късно той заяви, че трогнат и развълнуван от признанието.

"Много ви благодаря. Това е награда за Африка и за Етиопия и вярвам, че и останалите африкански лидери ще я приемат положително, за да работят по процеса за постигане на мир на континента ни."

43-годишният политик е премиер на Етиопия от април 2018 г. Малко преди това оглавява левият алианс Етиопски народен революционен демократичен фронт.

Бивш офицер от военното разузнаване, със заемането на премиерския пост Ахмед започва мащабна програма за политически и икономически реформи.

Само за шест месеца на власт Ахмед успява да постигне мир с Еритрея, да освободи дисиденти от затвора, да се извини за бруталността на властите и да приеме прокудени въоръжени групировки, сочени за терористи от предшествениците му.

Наскоро той изложи визията си за икономиката на Етиопия, полагайки основа за изборите, насрочени понастоящем за следващия май.

Но анализатори предупреждават, че политиките му са едновременно твърде бързи за старата политическа гвардия и за твърде закъснели за гневната младеж в страната, чиито протести го изведоха на власт.

Роден в западния град Бешаша от майка християнка и баща мюсюлманин, Абий Ахмед „израства спейки на пода“ в къща без електричество и течаща вода.

„Вземахме вода от реката“, припомня си той в радиоинтервю миналия месец. В ранните си детските си години не е виждал асфалтов път. 

Още от