Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Деветашкото плато и забравеното културно наследство

Снимка: Оля Стоянова

Знаете ли коя е Иванка Богданова от село Кърпчево? Отговорът на този въпрос ни дават изложбата „Археология на забравата“ и шепа ентусиасти – студенти по архитектура от България, Тайван, Естония и Великобритания, които по време на лятната си практика изследват не само старите технологии за строеж на къщи в село Кърпчево, в района на Деветашкото плато, но се опитват да възстановят разказа за една обикновена жена от това село – Иванка Богданова.

Изложбата „Археология на забравата“ в Музея за съвременно изкуство в София ни пренася в стая от изоставената къща на Иванка, където предметите разказват историята на тази жена – стари писма, снимки, картичките до нея от порасналите деца и покани за сватби… Така арх. Милена Металкова-Маркова от катедра „История и теория на архитектурата“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия и студентите по архитектура повдигат въпроса за обезлюдяването на селата и загубата на културни традиции и идентичност.

Ето какво разказа арх. Полина Кьосева за изложбата „Археология на забравата“ в Музея за съвременно изкуство „Софийски арсенал“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна