Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В секциите с над 200 избиратели ще има втора кабина за гласуване

Снимка: БГНЕС

Членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат задължени да подпишат протокола с изборните резултати от вота на 27 октомври. При отказ, членовете на тези комисии ще носят административнонаказателна отговорност по Изборния кодекс. Това обявиха от Централната избирателна комисия, която прие методически указания за работата на секционните комисии.

В тях е записано, че решенията им ще се вземат с мнозинство от две трети от присъстващите с поименно гласуване, при което не се допуска гласуване с "въздържал се".

Членовете на секционните комисии се освобождават от служебни или трудови задължения за деня преди изборите, за изборния ден и за следващия. За това време те ползват, по свой избор, платен или неплатен отпуск, който се зачита за трудов стаж.

В секциите с над 200 избиратели ще има втора кабина за гласуване, както и достатъчен брой резервни избирателни кутии за секциите с над 500 избиратели.

На 27 октомври изборният ден се открива в 7 часа сутринта и не по-късно от 8, ако не са се явили повече от половината членове в секционната комисия.

Ако в 7 сутринта не са се явили половината от членовете, изборното помещение не се разпечатва и отваря.

ЦИК указва на секционните комисии че документът за самоличност на избирателя се връща, само след като той пусне бюлетината в избирателната кутия и положи подпис в избирателния списък. Забранено е да се откъсват бюлетините от кочаните предварително.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени