Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломация и музика – нов цикъл на Софийската филхармония

Квартет „Адорно“ ще представи музиката на Италия
Снимка: quartettoadorno.com

Новият цикъл на Софийската филхармония се провежда веднъж в месеца, във вторник. Нарича се „Дипломация и музика“ и е посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения на България с водещи европейски страни. 

Първият концерт, който се състоя на 24 септември, беше посветен на музиката на Русия, а изпълнители бяха Виктория Василенко и Сергей Редкин. Програмата включваше Фантазия-картина за две пиана от Сергей Рахманинов и Сюита от балета „Пепеляшка“ за две пиана на Сергей Прокофиев в транскрипцията на Михаил Плетньов.

Следващият концерт е на 15 октомври и е организиран в тясно сътрудничество с посолството на Република Италия. По тяхно предложение ще гостува квартет „Адорно“. Съставът е основан през 2015 г. и носи името на прочутия философ Теодор Адорно. Имената на музикантите са Едоардо Зоси и Лио Пеликари (цигулки), Бенедета Бучи (виола) и Данило Скитиери (виолончело).

Следват още седем концерта: трио „Арденца“ ще представи музиката на Великобритания (12 ноември), „София квартет“ – музиката на Австрия (10 декември), Теодора Атанасова, Милен Максимов и Инес Симеонова – музиката на Белгия (21 януари), Деян Гаврич и Мая Райкович – музиката на Сърбия (18 февруари), Атанас Кръстев и Георги Бойкин – музиката на Румъния (31 март), струнен квартет „Филхармоника“ и Виктория Василенко – музиката на Германия (април) и квартет „Класик Арт“ и приятели – музиката на Франция (12 май).

Всичко за предстоящите концерти можете да чуете в разговора с Кремена Николова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени