Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайфунът "Хагибис" взе две жертви в Япония

| обновено на 12.10.19 в 17:53
Десетки хора са ранени, след като тайфунът Хагибис връхлетя Япония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко двама души загинаха, трима са в неизвестност, а десетки са ранени, след като тайфунът "Хагибис" връхлетя Япония. Няма данни за български граждани сред пострадалите. Очаква се това да е най-опустошителната буря от 60 години. Властите обявиха най-високата степен на тревога заради „безпрецедентни“ дъждове, които причиниха наводнения и свлачища. За над 7 милиона души беше наредена евакуация. 

"Хагибис" удари най-големият японски остров Хоншу в 7 часа вечерта местно време, премина през полуостров Идзу, югозападно от Токио и се движи към източното крайбрежие с ветрове, наподобяващи торнадо и движещи се с 216 километра в час. Най-малко две свлачища се образуваха. Десетки хиляди японци бяха настанени в убежища, където получават храна и одеяла. И докато окото на бурята  преминава през страната, трус със сила 5.7 по Рихтер разтърси района на Токио.

„Вятърът ни връхлетя изведнъж и отнесе покрива на къщата. Шумът беше ужасен. Едно от трите ми деца беше ранено и сега е в болница“, сподели местен жител.

Хиляди домове по пътя на тайфуна останаха без електричество. Спрян е железопътният превоз, отменени са над 1000 полета. В столицата улиците са необичайно тихи, магазините са празни, след като хората се запасиха с храна и вода. Отложено беше и Гран При на Япония от Формула 1. Отменени бяха концерти и два ръгби мача от световното първенство. Специално за тези срещи в Токио бяха пристигнали много британци като Дейвид Дойл.

„Дойдохме тук само, за да гледаме ръгби, прекарахме чудесно в Япония но изпуснахме срещата. Доста е разочароващо, след като сме дошли специално заради това.“

"Хагибис" означава „скорост“ в превод от тагалски език. Тайфунът може да се превърне в най-мощния, ударил Япония след тайфуна Вера през 59-та година, който предизвика ветрове със скорост от 306 километра в час и остави след себе си над 5 000 жертви.

За Токио и още шест префектури в централната и източна част на страната - Сайтама, Гунма, Шидзуока, Канагава, Яманаши и Нагано, е обявена максимална степен на опасност. На места е прекъснато електрозахранването. Полетите от двете основни летища, обслужващи района на Токио - "Ханеда" и "Нарита", са отменени. Някои от линиите на метрото в японската столица са затворени, множество влакови линии също са спрени.

Местни медии съобщават, че нивата на реките на най-големия остров - Хоншу, се повишават много бързо. Кореспондентът на Би Би Си в Токио Рупърт Уинфийлд описа ситуацията часове преди стихията да достигне японската столица:

 "Не съм виждал подобно нещо през годините, от които живея в Япония. През последните два дни хората панически изкупуват стоки от магазините - вода, мляко, полуготови макаронени изделия. Рафтовете с храна се изпразниха. Преди около час по-голямата част от системите на метрото и жп превоза в района на Токио бяха спрени напълно. Влаковете-стрели бяха спрени тази сутрин. Летищата в Токио почти не работят. Все още пристигат някои международни полети, но всички вътрешни са отменени. "

Българското посолство в Токио следи ситуацията и съветва българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Япония, да спазват препоръките и указанията на местните власти и да следят редовно уебстраницата на Японската метеорологична агенция.

Сънародниците ни могат да потърсят съдействие от посолството на тел +81 3 3465 1021 и, в извънработно време, на тел.: + 81 80 7966 5608.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!