Eмисия новини
от 02.00 часа

Как посрещнаха във Вашингтон новината за турската офанзива в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Вашингтон законодателите очакват обещана реакция от Белия дом.

„Президентът заплаши напълно да унищожи и заличи турската икономика ако направят нещо извън допустимото. Тази заплаха очевидно не е имала никакъв ефект и президентът е забравил за нея  с бързината, с която я издаде“, каза сенаторът-демократ Чък Шумър.

Обявяването на решението на президента Тръмп за изтегляне на войски от Североизточна Сирия бе посрещанато мигновено от вълна от остра критика. Сенаторът Линдзи Греъм, един от най-лоялните привърженици на Тръмп, го нарече „най-голямата грешка” на управлението му. На журналистически въпрос дали това е сравнимо с войната във Виетнам Греъм отговори „по-лошо е.”

Критиката от законодателите продължи през цялата седмица като представители и на двете партии застанаха зад идеята за санкции спрямо Турция за офанзивата й срещу кюрдски сили.

През изминалите около четири години именно кюрдски сили са играели ключова роля в борбата срещу групировката „Ислямска държава“ (ИД). С изтеглянето на американските войски бъдещето на постигнатото от коалицията е под въпрос. Сенатор Шумър заяви:  

„Според доклади близо 10 000 бойци на ИД, които в момента са задържани от кюрдите, могат да се окажат на свобода. Да го кажем просто, президентът Тръмп подпомага и поощрява бягство от затвора за ИД.”

В петък от Белия Дом предупредиха Турция, че е изправена пред „много значими санкции”, които „ще сринат турската икономика.”

Финансовият министър Стивън Мнучин наблегна, че Анкара не трябва да позволява на нито един боец на „Ислямска държава“ да избяга.

Притеснения за Съединените щати идват и от приближаването на боевете към коалиционни позиции в региона с американски военни. В петък американски официални лица съобщиха за експлозия в близост до американски наблюдателен пост. Турция отрече да е откривала огън по позицията. В същото време според Пентагона военни са попаднали под турски огън в близост до град Кобане където който Турция знае, че има американско присъствие.

Повсеместната оценка „слаб” на решението за изтегляне на войски не разколебава президента.

Той е наясно, че турската офанзивата може да доведе до допълнителни размирици в един от най-уязвимите региони в света, но смята, че е имал достатъчно добър аргумент, за да пристъпи към действие, действие -  което в крайна сметка улесни тази офанзива.

„Нямаме войници в Сирия. Ние победихме. Победихме ИД болезнено и решително. Нямаме войници там. Последното, което искам да направя, е да изпратя хиляди и хиляди войници и да победим всички отново. Вече сторихме това. Пред нас има в реалност две възможности - да въвлечем армията и да победим всички отново или да сториш големи финансови неща на Турция”, подчерта Тръмп.

Идеята за изтегляне на войски  се приема по принцип добре от избирателите и се счита, че помага в предизборни кампании, но в конкретния случай изглежда така сякаш  държавният глава е действал спонтанно без консултации  - нещо, което го прави уязвим под ударите на критика от законодатели - и то в период на процес по импийчмънт, когато има нужда от максимален брой съмишленици в Конгреса.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Още от