Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заслужени ли са тазгодишните Нобели за литература

2
Петер Хандке и Олга Токарчук - Нобел за литература за 2019 и 2018
Снимка: БГНЕС

Отмина седмицата на Нобеловите награди, в която едно от отличията беше връчено два пъти. Наградата за литература - вероятно най-високата чест в този вид изкуство - се завърна, след като миналата година не беше връчена заради секс-скандала разтърсил Шведската академия - консервативната и потайна лингвистична институция, определяща победителите в тази категория.

Въпреки паузата академията не можа да избяга от противоречията - лауреат за литература за 2019 стана австриецът със словенски произход Петер Хандке. Повод за недоволство трудно може да е кариера, разпростираща се в 7 десетилетия и включваща съвременни класики като „Кратко писмо за дълга раздяла“ и „Нещастие без ропот“, както и сценария на киношедьовъра „Криле на желанието“ на Вим Вендерс. Но наред с литературния си талант, Хандке е известен и като защитник на режима на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич, на чието погребение през 2006 година държи и реч. В определен момент австрийският писател стига дотам, че да отрече геноцида над босненски мюсюлмани в град Сребреница. А само преди няколко години Хандке обяви самите Нобелови награди за безсмислени. След като получи същото това отличие, изцяло позитивни бяха отзивите може би единствено в Австрия и Сърбия.

Донякъде в сянката на Петер Хандке остана забавеният с една година анонс на носителя на литературния Нобел за 2018 година. Получи го полската писателка Олга Токарчук. „Феминистката с расти“, както я описа „Гардиън“, също не е чужда на скандалите. Когато преди 5 години в своя книга изследва тъмен период от историята на страната си, на издателството му се налага да ѝ назначи охрана след заплахи от местни националисти. Неограниченото въображение, енциклопедичната точност и прехвърлянето на граници са определящи за книгите на Токарчук, издавани и на български. По повод Нобеловото ѝ отличие Константин Мравов разговаря с нейния преводач у нас - Силвия Борисова.

Токарчук спечели Нобела заради „дълбочината на творчеството и любознателността и сериозността, с която тя изследва абсолютно всички житейски теми, гарнирайки ги с лека мистика доста често“, казва Борисова.

Интервюто със Силвия Борисова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени