Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатите за президент на Румъния са 14

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Румъния официално започна кампанията за президентски избори. Първият тур ще бъде на 10 ноември, а вторият на 24-ти. 14 са кандидатите за президент, който се избира за 5 - годишен мандат. 19 милиона румънци в страната и в чужбина имат право на глас. 

В първия ден от кампанията настоящият президент Клаус Йоханиссе обърна към избирателите чрез Фейсбук. "Залогът на президентските избори е много висок, избирателната активност е решаваща, за да може за първи от 30 години да има Румъния без Социалдемократическата партия, написа Йоханис".

Следващата седмица  той ще трябва да връчи и мандат за съставяне на ново правителство, след като кабинетът на Виорика Дънчила падна при вот на недоверие в четвъртък.

Самата Дънчила откри своята кампания с митинг в изложбен център в Букурещ.

 „Признавам, че речта, която подготвях за днес изглеждаше различно в четвъртък. Развам се с цялото си сърце да видя, че все още имаме борбена енергия в нашата партия. Не се съмнявайте в силата ни, трябва да се борим рамо до рамо. Не ни предстоят прости предизборни битки, а истинска война“, каза тя пред хората. 

Борбата с корупцията и съдебната реформа се очаква да доминират предизборната кампания. Изходът от вота ще реши съдбата на всички политически формации, заяви в предаването „Събота 150“ бившият ни посланик в Румъния Валентин Радомирски.

"В зависимост от резултатите на президентските избори ще бъде ясна ситуацията не само в социалистическата партия, но и в останалите, които са разделени на две групи - една иска предсрочни избори, а другата - съставянето на политическо правителство".

Според проучване на общественото мнение настоящият държавен глава Клаус Йоханис има голяма преднина пред останалите кандидати. Оспорваща битка се очертава между актьор Мирча Дякону, който се кандидатира като независим и има подкрепата на две политически партии, и досегашният премиер Виорика Дънчила и опозиционният партиен лидер Дан Барна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени