Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорено е българско домакинство на срещата от процеса "Акаба"

| обновено на 13.10.19 в 19:11
3
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с краля на Хашемитско кралство Йордания Абдулла II бин ал-Хусейн.
Снимка: БТА

През 2020 г. София да бъде домакин на процеса "Акаба", който цели укрепването на международното и регионалното сътрудничество срещу тероризма и насилствения екстремизъм. За това се договориха кралят на Йордания Абдула Втори и премиерът Бойко Борисов в столицата Аман. До момента такива форуми са проведени в Йордания, Албания и Холандия.

При завръщането си от Йордания премиерът подчерта, че България е спечелила доверието на йорданския крал заради толерантното ѝ отношение към мюсюлманското население. По думите му, основните теми на диалога във формата "борба с тероризма и радикализма" се подкрепят от цяла Европа. Борисов допълни, че ще се направят консултации, дали срещата от процеса "Акаба" догодина, да не се проведе паралелно с българското домакинство на Берлинския процес, който е обвързан с европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Борисов подчерта, че двете страни водят изключително балансирана външна политика и имат сходни позиции по важните международни теми. В разговора си с премиера на Йордания Борисов беше категоричен, че крал Абдула Втори се ползва с авторитет сред лидерите на Европейският съюз и благодари за позицията на Аман по мигрантския въпрос.

"Високо оценяваме ролята на Йордания като остров на стабилност в регионален план и нейната балансирана международна политика", е заявил още министър-председателят Бойко Борисов. Той е подчертал и демонстрираната мъдрост на йорданските власти при справянето със сериозните последици от кризата в региона. Двамата лидери са дали висока оценка на сътрудничеството в областта на сигурността, противодействието на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция.

„Когато говорим и оценяваме, и благодарим за изключителните усилия и тежест, която имат над милион и 200-300 хиляди мигранти, които се намират на територията на Йордания. Това сега на Съвета в Брюксел ще го проговоря с нашите колеги, защото ние сме длъжни да подпомогнем Йордания в тази изкючителна тежест, която е поела", подчерта премиерът.

Основен акцент в разговора му с премиера Омар Раззаз бе и темата миграция в контекста на актуалната ситуация в региона на Близкия изток. Йордания, по думите на Раззаз, е доказала, че има висок имунитет срещу това, което се случва в региона на Близкия изток:

"България се ползва с голям авторитет в Европейския съюз. Вие заемате позиции във важните институции. Затова трябва да продължим да работим за координиране на нашите действия в сферата на външната политика по теми като регионална политика, където за нас е важен палестинският проблем".

Между Йордания и България се подписа меморандум за сътрудничество в сферата на туризма и опазване на културното наследство. Пред колегата си Омар Раззаз, Борисов пое ангажимент български фирми да бъдат насърчени отново да започнат да доставят фосфати от Йордания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна