Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречиви съобщения относно съдбата на град Рас ал Айн

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противоречиви съобщения на двете страни в конфликта относно съдбата на град Рас ал Айн характеризират последните часове от турската военна операция в Северна Сирия. Турски части и сирийски бунтовници са навлезли в части от град Тел Абияд, боевете за града продължават.

130 000 души са се разселили след началото на военните действия, сочи документ на Службата на ООН по хуманитарни въпроси.

Турското военно министерство съобщи, че Рас ал Айн е напълно овладян и тече прочистването му. Според турската официална информация броят на убитите кюрдски бойци е 480.

Предимно кюрдските Сирийски демократични сили обаче съобщиха, че са контраатакували и са върнали контрола си върху града след „ожесточени сражения“. По данни на Сирийската обсерватория за правата на човека загиналите кюрдски бойци до момента са 76.

Поне 40 сирийски цивилни са загинали, съобщава Сирийската обсерватория за правата на човека. 2 цивилни загинаха, 2 бяха ранени след обстрел срещу турския град Акчакале. С това броят на турските цивилни, загубили живота си от началото на операцията, достигна 20.

Около 100 семейства на бойци от „Ислямска държава“ са избягали от лагер в Айн Иса, възползвайки се от ситуацията. По кюрдски данни става дума за около 700 души. В предишните дни от различни източници постъпи информация за поне петима джихадисти, които са успели да избягат в хаоса.

Междувременно неочаквано напрежение се появи между Анкара и непризнатата Севернокипърска турска република във връзка с операцията. Турският вицепрезидент Фуад Октай осъди посланието на лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ. В свой пост Акънджъ изрази надежда за начало на дипломатически диалог и написа, че „Въпреки че наричаме операцията „Извор на мира“, това, което се пролива, е кръв, а не вода“.

До момента 7 европейски страни, сред които Италия, Франция и Германия, наложиха оръжейно ембарго на Турция.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени