Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: БНР

"Кралят на Йордания Абдула ще бори тероризма с план от София". Това е водещото заглавие на вестник "24 часа" с новината от Йорданската столица Аман от вчера, където беше договорено, че през следващата година София ще е домакин на процеса "Акаба" - инициативата на йорданския крал за противодействие на радикализацията и тероризма. Над милион и двеста хиляди мигранти има в Йордания и българският премиер се е ангажирал да повдигне този въпрос по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, пише изданието в кореспонденция за посещението на Бойко Борисов в йорданската столица вчера.

40 на сто от българските пътища са в много лошо състояние, предупреждава Доклад за безопасността на движението, цитиран от вестник "Сега". Сериозните проблеми са с настилката, маркировката и отводняването, обобщава документът пуснат за обществено обсъждане в правителствения портал. В България пътната мрежа е с обща дължина 19 500 километра, като по-голямата част от тях са изградени преди повече от 20 години, уточнява публикацията.

"Частните уроци поскъпнаха двойно", е водещото заглавие на вестник "Труд". Над 2 800 лева излиза подготовката на седмокласник, като цените за подготовка за влизане в елитните училища са скочили от 20 до 100 процента, изчислява изданието. Припомнят се и променените изисквания за изпита по български език и литература, според които седмокласниците трябва да се подготвят по 20 произведения от български автори, като до миналата година в изпита са били включени 12. По математика остава изискването задачите да са от 5 до 7 клас, посочва вестник "Труд".

"Спасените" сестри без увеличени заплати, в следващите три години. 15 хиляди от тях ще се грижат за 6 и половина милиона българи". Тези констатации, направени пред Българското национално радио вчера са послужили за водеща статия на вестник "Дума". Цитира се казаното от председателя на сдружението на общинските болници Васислав Петров, че на този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри за начална заплата между 900 и 950 лева и увеличение няма да има поне до края на годината. 

В конкуренция с автобусите железниците ще возят до 6 града с 20 минути по-бързо, съобщава вестник "Монитор" на първата си страница. От средата на декември, когато влиза в сила новият график за движение, пътниците ще стигат за по-кратко време до Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Благоевград и Горна Оряховица. Липсата на 20 локомотива, обаче, ще  продължава да пречи за изпълнение на разписанието и БДЖ ще влезе на куц крак в новия график, пояснява вестникът.

Днешните всекидневници отдават последна почит на легендарния музикант Милчо Левиев. "Безусловно различният", е заглавието на вестник "24 часа". "Съвременният гений на джаза", пише вестник "Труд", а "Монитор" се прощава със заглавието: "Милчо Левиев вече свири неравноделни шедьоври на небето".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна