Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита Света Петка

Снимка: www.bulgariainside.com

Православната църква отбелязва паметта на преподобна Параскева - Петка Търновска. Света Петка е една от най-почитаните светици не само у нас, но и в целия православен свят.

На този ден хиляди поклонници се стичат в румънския град Яш, за да се поклонят пред мощите ѝ, които притежават целителна сила.

Света Параскева e живяла през 11 век. Родена е в тракийския град Епиват на Мраморно море в семейството на заможни българи. В превод от гръцки името ѝ означава „петък“ и затова вярващите я наричат Петка.

Отрано светицата проявявала състрадание към бедните. След смъртта на родителите си тя раздала имуществото на сиромасите и се посветила на Господ. Няколко години по-късно посетила Божи гроб, след което заживяла отшелнически живот в йорданската пустиня. Малко преди смъртта си, тя се върнала в родния си град по време на царуването на цар Иван Асен Втори. Мощите ѝ Били пренесени във Велико Търново, където останали до османското нашествие. След падането на българската столица те са пренесени в Сърбия, а по-късно - в северна Румъния.

Празникът ще бъде отбелязан и в Рупите

С празнична литургия и курбан за здраве ще бъде отбелязан денят на Света Петка в храма, носещ нейното име и построен по заръка на Ванга преди 25 години, в местността Рупите край Петрич. Църквата „Света Петка“ е изградена по волята на пророчицата в близост до малката къщичка, в която тя прекара последните години от живота си, помагайки на хората и съпреживявайки тяхната болка. Около храма е изграден цял комплекс с музейна част и ритуална зала, която се използва и за неделно училище.

В двора на храма е и гробът на Ванга. 23 години след кончината на пророчицата, хиляди хора продължават да идват в Рупите, вярвайки, че Ванга ги посреща и им помага.

Троян отбелязва празника на града 

В Троян празничният ден ще започне със света литургия в храма „Света Петка“. В 11.30 ч. на централния площад тържествено ще бъде издигнато знамето на Троян. След това в музея на занаятите се открива изложбата „Луксът на 19 век", която представя живота на заможните българи преди повече от сто години.

От 16.00 ч. на площада ще бъдат организирани забавни и спортни игри за най-малките троянци – децата. Празничният ден ще завърши с музикална програма на откритата сцена на площад „Възраждане“.

Днешният ден е празник и на други български градове, сред които Брезник и Трън.

Народът отбелязва Петковден като начало на зимните празници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна