Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоил Цицелков: Драмата от "Арена Армеец" през 2015 г. може да се повтори

Снимка: БГНЕС

Все още няма законови промени, които да гарантират качеството на членовете на СИК, заяви пред БНР Стоил Цицелков – зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.

„Членовете все още, както и на миналите избори, са избрани на партиен принцип, а често виждаме, че те не са грамотни. Моето мнение е, че те ще са подготвени, но няма законова промяна от миналите избори, която да гарантира, че това ще се случи“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него увеличенията на средствата за заплащане на членовете са много закъснели и крайно необходими.

Днес започват обученията на ОИК. Те ще продължат до 18 октомври, след което ще започнат обучения на СИК, посочи още Цицелков.

Може да се повтори драмата от "Арена Армеец" през 2015 г. 

Запитан дали има вероятност драмата от 2015 г. с предаването на бюлетините в Зала „Арена Армеец“ да се повтори той коментира:

„Има съмнения. Аз лично имам притеснения, че може да се повтори. Колегите съвсем адекватно поискаха разделение на тези преброителни центрове. ОИК излезе със становище, че само „Арена Армеец“ е подготвена. Чисто физическото скупчване на едно място, макар и номинално разделени – че са 3 центъра, когато са в една и съща зала, аз имам притеснения, че може да се повторят нещата от 2015 г.“.

По думите му ОИК – София получи от ЦИК назначаване на 140 допълнителни технически сътрудника. Според него това е заявка, че има допълнителна организация, за да се избегнат проблеми. Какво става обаче в другите големи градове, попита Цицелков.

Очакван проблем с отпечатването на бюлетини за балотажа

Той очаква и проблем с отпечатването на бюлетините за балотаж. Според него е възможно времето да не стигне.

Цицелков изрази съмнение също дали и колко адекватно ще бъдат преброени преференциите на предстоящите избори.

„За изборите в София имам съмнения дали ще успеят да ги преброят и отпечатат бюлетини – нещо, което би отпаднало, ако ползвахме машинно гласуване".

Стоил Цицелков очаква също повишаване на сигналите за купуване на гласове преди местните избори. "Няма основание да смятам, че нещо се е променило", добави той.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна