Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Икономически санкции от Европа могат да стреснат Ердоган

Весела Чернева
Снимка: БНР

Действията на турския президент Реджеп Ердоган създават заплахи за сигурността на Европа, заяви пред БНР Весела Чернева – директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика. Относно турската операция в Сирия тя подчерта, че европейската реакция е много трудна:

„От една страна Европа иска да запази споразумението с Турция за бежанците и не иска да бъде рязка по отношение на действията на Ердоган в Сирия. От друга страна обаче е ясно, че Ердоган създава все повече врагове на Европа там. След като навлизането на сирийска територия причини на практика кюрдите да напуснат няколко града и да освободят един цял лагер, който беше тип затвор за бойци на „Ислямска държава“, в момента тези бойци са на свобода. За „Ислямска държава“ основен враг е Западът“. В този смисъл това е директна заплаха за Европа. От друга страна кюрдите също няма да се превърнат в приятели на Европа, защото се почувстваха изоставени от международната общност“.

Икономически санкции могат да стреснат Ердоган

Единственото, което може да стресне Ердоган, е ако Европа реши да дестабилизира турската икономика – да изтегли своите инвестиции и да престане да дава заеми на турски фирми, изказа мнение Чернева в интервю за предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“. По думите ѝ въпросът е колко далече иска да стигне Европа. Според нея все още Европа има доста средства за въздействие върху Турция.

Весела Чернева определи обявеното от турския президент Реджеп Ердоган, че може да пусне към Европа над 3 млн. бежанци, като политическо изявление, а не взето решение. Според нея не може да се очаква, че това наистина ще се случи:

„Политическо изявление за това как той очаква външният свят да се отнася към случващото се в Сирия“.

В опит за преодоляване на френското вето за Албания и Северна Македония

Днес европейските външни министри ще обсъдят и въпроса с присъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС. Според Весела Чернева гласовете в подкрепа на започване на преговори с двете държави ще се опитат да преодолеят френското вето през следващите 24 часа:

„Предполагам, че ще се наложи лидерите на страните-членки, а не само външните министри, да натиснат Франция, за да се стигне до положителна развръзка. Франция остана в изолация с тази толкова твърда и категорична позиция“.  

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени