Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вихрен Димитров за чумата: Трябва да се променят правилата за реакция на ЕС

Снимка: БГНЕС

Около 32 хиляди прасета са унищожени във фермата на Вихрен Димитров заради африканската чума по свинете. В предаването "Преди всички" той разказа:

„Имаше две положителни проби в самото начало. Благодарение на това, че майка ми, която е главният изпълнителен директор и много добър ветеринарен лекар, бързо се хвана вирусът, реагира се адекватно и след това повече от 1500 проби бяха отрицателни. Нашето предложение към всички власти беше да не се унищожават тези животни, а да се държи под контрол ходът на заболяването“.

Според него правилата за реакция на ЕС трябва да бъдат променени:

„Ние предлагаме в такива случаи да не се унищожават всички животни. Ситуацията да се държи под контрол. Беше безсмислено здравите животни да се унищожат. Можеше да се преработят и да се произведат примерно консерви, които да се откупят от държавния резерв. Безсмислено е да се унищожават здрави животни и после да чакаме компенсации от същия данъкоплатец“.

Управителят на свинекомплекса отбеляза, че очакваните компенсации реално няма да възстановят загубите. Ситуацията в свиневъдството оттук нататък ще бъде различна, категоричен бе той.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!