Eмисия новини
от 04.00 часа

Доброволци учат деца със специални потребности да се катерят

Снимка: БГНЕС

Алпийски клуб „Вертикали“ започва инициатива с безплатни курсове по катерене за деца със специални потребности. Целта е да се помогне на децата, а също да ги направят по-щастливи. Доброволците от клуба доказват, че катеренето съвсем не е невъзможно начинание за деца със специални потребности, дори напротив.  

Това е един взаимен процес на радост, каза пред БНР Мария Кирилова от алпийския клуб. Тя посочи, че събитията са посещавани от около 10-15 деца:

„Това са изключително специални срещи не само за децата, но и за нас самите. Всеки път, тръгвайки си оттам, ние сме обогатени и заредени с много ведрина и искрена радост, което рядко се среща в нашия свят“.

В предаването „Преди всички“ Кирилова отбеляза борбеността на тези деца:

„Децата не се отказват. Понякога правят много малка крачка на първото си посещение при нас, но виждаме как с всяко следващо събитие тези деца се преобразяват, стават много по-уверени и смели. С нашата подкрепа успяват да преодолеят границата, която са достигнали при предното си посещение и да продължат все по-високо. Има не малко деца, които успяват да преодоляват маршрутите изцяло, което носи огромно удовлетворени у тях“.

Това е нашата малка промяна, която бихме могли да направим, каза Мария Кирилова.  

Тя отбеляза, че засега катеренето е на стена, но се проучват възможностите за извеждане на децата сред природата:

„Искаме да намерим подходящото място, което да е достъпно за децата и същевременно да им подарим това време, прекарано на открито в реалната среда на истинската природа“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Още от

Най-четени