Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Невестино отбелязват празника на Св. Петка в недовършен храм

Храм "Света Петка" в Невестино
Снимка: kmeta.bg

Местни жители и гости се събират днес в двора на изграждащия се от 15 години храм "Св.Петка" в центъра на Невестино. Приготвен е курбан за здраве, който ще бъде осветен.

Вече са отпуснати 10 хиляди лева за облицовка на пода на черквата, която е на площ около 180 кв. метра. Ще започне и изграждането на иконостаса.

Местните хора вече губят търпение кога черквата им ще бъде завършена и ще отвори. 

"Имаше много сериозна подкрепа от страна на общината. Да се надяваме, че близко бъдеще вече ще има видим напредък по въпроса, защото много време... Строителството на нов храм е нещо, което е сериозен ангажимент, изисква доста ресурс", коментира Георги Стоянов, който е работил в общината в Невестино, а сега е в настоятелството на кюстендилския храм "Св.Мина".

Храмът в Невестино, който се намира в непосредствена близост до кметството, се гради със средства от строителна група и общината. От общинския бюджет и дарения са осигурени около 15 хиляди лева. 

"Изгражда се оградата, започнали са да полагат покритията, подовото покритие, за да може да се работи върху иконостаса. Това е в перспектива", поясни архиерейският наместник на Кюстендил отец Генади Генадиев.

Репортажът можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна