Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 9 и 13 години затвор за лидери на каталунските сепаратисти в Испания

Решението предизвика масови протести в Барселона, включително отмяна на близо 100 полета от летището „Ел Прат“

| обновено на 14.10.19 в 21:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският върховен съд осъди бившия вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас на 13 години затвор за подбуждане към размирици и злоупотреба с държавни средства. Осъдени бяха още осем каталунски лидери заради ролята им по време на референдума за независимост на Каталуния преди две години.

Всички общо 12 осъдени отрекоха обвиненията. Подсъдимите бяха изправени пред съда за действията си по подготовката и провеждането на референдума за независимост от 1 октомври 2017 г., който правителството в Мадрид обяви за незаконен.

„Никой не е над закона“, коментира днес премиерът Педро Санчес.

„Правителството на Испания приема решението на Върховния съд, с което се прекратява съдебната процедура при спазването на пълна прозрачност и принципа за разделение на властите. Никой не е над закона. В демократична страна като Испания никой не е изправян пред съд заради неговите политически идеи, а по-скоро за престъпно поведение, както е предвидено в закона“, каза той.

Малко след оповестяване на присъдите испански съд издаде нова международна заповед за ареста на бившия президент на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание в Белгия, за да избегне съдебно преследване.

Пучдемон осъди решението на испанския Върховен съд, като го нарече „нелепо“. „Време е да реагираме като никога досега“, написа той в Туитър.

А осъденият Жункерас обяви, че въпреки тежките присъди, движението за независимост ще стане „още по-силно“.

Регионалният каталунски президент Ким Тора обяви, че Каталуния отхвърля присъдите като несправедливи и недемократични, и като част от политически процес срещу правото на Каталуния на самоопределение.

„Искаме прекратяване на репресиите, свобода за политическите затворници и хората в изгнание, искаме амнистия като завършек на всички преследвания. Начинът за решаване на конфликти винаги е чрез диалог, гласуване и свобода“, каза той.

Още преди днешното произнасяне на присъдата сепаратистите в Каталуния обявиха масово гражданско неподчинение.

В тази връзка продължават започналите тази сутрин протести в град Барселона като сериозен брой демонстранти са се насочили към международното летище „Ел Прат“, което доведе до блокиране работата на Терминал-1 на летището.

По данни на испанските власти 10 души са ранени на летището, нито един от тях - сериозно. Няма данни за пострадали български граждани.

По информация на посолството ни в Мадрид ситуацията в Барселона от сутринта е динамична и постоянно се променя. Към момента на летище „Ел Прат“ са били отменени близо 100 полета. Персоналът за обслужване на клиенти на различните компании препоръчва на засегнатите пътници да не напускат терминалите.

В испанските медии има информация, че една от протестиращите групи е обявила мобилизация като насочва около 1200 автомобила и към летището в Мадрид „Барахас“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна