Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия „Ведарт“ с изложба на Панайот Панайотов

Галерия „Ведарт“ представя за новия си сезон самостоятелна изложба на художника Панайот Панайотов, известен още като Пането. Той е нарекъл този свой проект „Четири в едно“, защото в поредица от изложби показва на публиката различните посоки на творческата си работа през годините.

Сега публиката вижда първата част от тази идея, която включва само живопис, но в една уникална и създадена от него технология. Изследването, експериментът са в същността на този артист, още повече че това му е заложено от гена, защото произхожда от художническо семейство – баща му, професор Панайот Панайотов, е известен портретист, дълги години ректор на Художествената академия. Това, което показва Пането в галерия „Ведарт“, не е ретроспективна изложба – това са предимно нефигурални картини, създадени в по-ново време, изработени върху метално фолио, с няколко пласта един върху друг, защото е търсеното въздействието на иконата, на нещо странно и неръкотворно. Цветовете са деликатни, ненатрапващи се, загатнати човешки фигури, които се преплитат в особени композиции и представят неща отвъд видимото.

Панайот Панайотов рядко прави самостоятелни изложби, може би около десет на брой. Едни от последните бяха в галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол, където имаше и голяма изложба на неговия баща, а другата – в Сапарева баня, графични творби от цикъла „Метафизични визии“.

Художникът има изяви и в областта на монументалното изкуство, като автор на декоративни пана в Смолян, Благоевград, Варна, Стралджа и други. След тази първа изложба-живопис от поредицата авторът има идея, защото иска по-цялостно да представи творческия си път, да покаже експозиция с рисунки, също създадени по особен маниер, серия акварели и накрая колажи. В близо 50-годишния си творчески път той работи живопис, рисунка, керамика, метал – същност на един художник – изследовател и неспокоен дух.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна