Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли гише на Терминал 2 за младите медици

Снимка: БГНЕС

Образованието, здравеопазването и преработващата промишленост са трите сектора, чиято роля на пазара на труда ще се засилва. Учител и медицинска сестра ще бъдат най-значимите професии у нас, показват прогнозите за развитието на пазара на труда в България.

Недостигът на медицински сестри е глобален проблем

"Проблемът е с кадрите, тъй като раждаемостта става все по-малко, ние не можем да имаме кандидати, които активно да се включат в пазара на труда, преди това да се обучат в това, което те са избрали - за медицински сестри, акушерки, ако говорим", отбеляза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" доц. д-р Александър Вълков, декан на Факултета по здравни грижи в Медицинския университет в Плевен, който уточнява, че недостигът на медсестри е глобален проблем.

Тази година в медицинския университет в Плевен не са попълнени местата за обучение на акушерки. Приетите кандидатки са с пет по-малко от обявените бройки.

"Всички тези хора отиват в чужбина, защото това казват: "Ние ще получим това, което сме дали на тази страна и на тази държава, където ще работим и ще получим адекватно заплащане и адекватен социален статус. Това при нас засега не може да стане, защото ние не сме от тези богати държави, към които всички се стремят", посочи  Александър Вълков.

Много работа - малко пари и малко свободно време

Милена е медицинска сестра. Преди седем години напуска България заради тежките условия на труд и ниското заплащане. Върнала се е скоро у нас, но отново е разочарована.

"Нямах достатъчно лично време за семейството си тук. Работих извънредно, може да се каже, втори график правех на месец, за да имам една наистина нормална заплата. И, отивайки в чужбина, вече разбираш, че имаш едно наистина много достойно заплащане, имаш лично време, можеш да помогнеш на семейството си", разказа медицинската сестра пред БНР.

В България се работи с малко медицински служители, казва Милена и дава пример: " В операционната сме били на 24-часова спешност две сестри". 

Има ли гише на Терминал 2 за младите медици

Д-р Мария Стоилова е завършила току-що медицина, искала е да специализира патоанатомия, но места няма. След няколко дни ще започне работа в Спешната помощ.

"Всъщност системата наистина от доста години не работи в полза на младите лекари. Сякаш са ни построили едно гише на Терминал 2 и ни чакат да си тръгнем. В крайна сметка никой не го иска това, но нямаш места за специализация, нямаш нормални пари", коментира Мария Стоилова.

Още акценти по темата чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени