Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

234 фирми са одобрени по схемата "Умения" за обучение на персонал

Снимка: БГНЕС

234 фирми, кандидатствали за финансиране по схемата "Умения" на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", вече са одобрени и ще сключат договори за близо 30 милиона лева. Парите са за обучение на наетия персонал.

Схемата "Умения" е в помощ на бизнеса, за да решава един от основните си проблеми - липсата на квалифицирани кадри.

Най-много са одобрените фирми от секторите "Информационни технологии"; "Производство на облекло", хранителни продукти, болници  и от сектора "Финансово застраховане".

Очаква се след изпълнение на проектите 18 000 заети да са преминали през надграждащи обучения, каза заместник-социалният министър Зорница Русинова:

"... и на професионални обучения, и на ключови компетентности, и на специфични умения. По този начин ние ще можем да обхванем целия персонал в едно предприятие. Извън професионалистите, да кажем в една IT компания, програмистите естествено могат да бъдат обучени в рамките на специфичните обучения, но, да кажем обща администрация, HR или финансистите във фирмата също могат да минат обучение".

Тъй като подадените качествени проекти са повече от одобрените, ще се търси възможност да се осигурят още 5 милиона лева от оперативната програма по тази схема.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!