Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Иванов: Скоро ще бъде приета програма за насърчаване на донорството

Още три имена на донори в „Дървото на живота"
Снимка: ВМА

Въпрос на кратко време е приемането на програма за насърчаване на донорството, заяви пред БНР Росен Иванов - изпълнителен директор на Изпълнителна дирекция „Медицински надзор“ Росен Иванов.

Той коментира ситуацията с донорството в България, дни след като за 12-а поредна година с официална церемония лекари, трансплантирани пациенти и техни близки отдадоха почит и признателност на семействата на донорите, чието решение да дарят органите на своите починали близки е спасило много човешки животи.

Към днешна дата в България от трансплантация се нуждаят 1153 души. Най-много са пациентите, които чакат бъбрек - над 1000, 41 са пациентите, които чакат за сърце, 52-ма -  за черен дроб, 18 - за бял дроб.

„Тя (програмата за насърчаване на донорството) трябва да се приеме от Министерския съвет. Програмата е доста подробно разработена по действия. Всъщност има действен план със срокове, с отговорни институции, които следва да изпълняват едно или друго действие“, каза Иванов в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Каква е тенденцията в сравнение с предходни години

България е на опашката по донорство и трансплантации в ЕС, а тенденцията тази година няма осезаема разлика с предходните.

 „От началото на годината са 13 донорските ситуации, като 12 от тях са след създаването на агенцията. Даже последната беше в петък вечерта на 11 срещу 12 октомври… За сега тенденцията е стабилна, т.е. няма особени разлики от миналата година. Разликата всъщност е, че до този момент имаме 13 донорски ситуации, а за цялата минала година има 16“, каза той.

Росен Иванов съобщи, че донорските бази в страната са 34. „Това са всички областни болници, плюс няколко болници в София“, обясни той.

Интервюто с Росен Иванов и репортажа на Маргарита Иванова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!