Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижата за бездомните хора и изпадналите в крайна бедност в България

БНР Новини
Снимка: Pxhere

Според официалната статистика всяко шесто жилище в България отдавна пустее. Същевременно броят на бездомниците в страната расте – особено в София и в другите по-големи градове.

Статистиката е само на базата на регистрираните случаи и е тъжна: през 2106-а са регистрирани 1300 души, през 2017-а – 1727, а през изминалата 2018-а те са били 1884. Тези данни съобщи Венелина Богданова, главен експерт в Агенцията за социално подпомагане.

Отговорът на въпроса защо броят на бездомните хора расте, е комплексен.

От Агенцията са установили, че има две основни рискови групи – изпадащи в безпомощност поради критични ситуации, и хора, които сами избират да водят такъв живот.

Първите търсят съдействие и им се оказва нужната подкрепа, докато започнат да се справят с трудностите. 

Хората, които сами са избрали, търсят подкрепа най-вече през зимата.

На територията на София работят 3 центъра за временно настаняване, където бездомните могат да потърсят помощ в тежките студени зимни месеци. 

От 2020 г. ще влезе нов Закон за социални услуги с нови над 30 определения, включително за онези, които са избрали бездомността, ще има облекчения за нуждаещите се, както и въведени общодостъпни услуги, към които могат да се обърнат хората в нужда. 

Промените в закона ще са тема и на бъдещи предавания.

В безутешната картина на бедността, все пак има и примери за спонтанни прояви на доброта и граждански инициативи като тази на Мартин Мартинов, собственик на столичен ресторант, който осигурява топла храна за нуждаещи се хора.

През миналата година чрез кампанията "Подай ръка" Мартинов е помагал на хора, изпаднали в нужда, и в делничните дни между 17 и 18 часа всеки делничен ден между 100 и 120 души са получавали храна.

Кампанията е увлякла доброволци. Мартинов разказва, че е бил впечатлен как възрастни хора със скромни възможности са носели пакет леща или бутилка олио – всеки каквото може. 

Тази година "Подай ръка" ще продължи да осигурява храна на бедни и бездомни хора от ноември до март.

Кампанията приема дарения под формата на продукти и доброволен труд. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна