Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Албена Михайлова

Фотография от пърформанс „Езеро и лента“, 1985, дигитален печат, Албена Михайлова.
Снимка: sofiaarsenal-mca.org

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство продължава своя интересен проект „Автобиография“, чрез който ни срещат със значими съвременни художници, работещи и в България и в чужбина. В момента там е разположена изложбата на Албена Михайлова, която има заглавие „Фиктивни биографии“. Това е монументална четириканална видеоинсталация, която представя общ поглед към личното и към живота като част от цикличността в природата.

Авторката е избрала за всеки от четири огромни видеопана, които изпълват цялото пространство на галерията, четири жени в зряла възраст – Моника, Найла, Шунге и самата Албена. Това е едно изключително филмово есе, което се движи между измислица и абстракция, реалност и мечта, анализ и визия, индивид и колектив.

В текста към проекта художничката споделя: „Природата и нейните елементи са свързани с хората, с техните психични и физически състояния, но също и с техния начин на живот, даже обществено-политически възглед“. Затова нейните героини са „проектирани“ върху морски брегове, сред вълните на морето, или в пустинята Сахара и между глетчерите, за да приобщи зрителя към действията на жените върху екрана. Звукът от многоканалната инсталация се прехвърля в друга част на музейното пространство. В допълнение към естествената звукова среда корейската композиторка Шунге Ли наслагва аудиозвуков пейзаж върху оригиналния тон.

С тази си творба Албена Михайлова се вписва основателно в международната художествена сцена, участва в международни биеналета и е носителка на награди. В центъра на нейните творчески търсения са взаимовръзката между графичното изображение и неговия пространствен еквивалент. Специализирала майсторския клас по видеоизкуство в Базел, където живее и работи, Албена Михайлова създава авторско документално кино и е режисьор и оператор.

Изложбата може да бъде видяна до 17 ноември


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна