Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов и Радион Попов пред БНР

За заплахата на Ердоган и реакцията на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Утре министър-председателят Бойко Борисов свиква Съвета по сигурността във връзка с изострената ситуация на турската операция “Извор на мира“ в Северна Сирия.

По повод на тази операция турският президентски ръководител Ибрахим Калън призова днес света да не вярва на инсинуациите на западния свят, а да подкрепи Турция в тази нейна операция срещу тероризма.

В същото време днес в Люксембург заседаваше съветът на министрите на външните работи от ЕС, който осъди турските военни действия в Сирия, но се въздържа от налагане на оръжейно ембарго.

Как трябва да реагира ЕС на заплахата от страна на Ердоган, че ще отвори границата на Турция с ЕС, за да отприщи вълната на бежанци и други въпроси, свързани с конфликта, коментира пред БНР Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.

Кое в ситуацията заплашва България

“Много са рисковете за националната ни сигурност. Те са свързани и със започналата военна операция на Турция в Сирия. Възможността да се стигне до един широкомащабен военен конфликт между турската и сирийската армия, не само между турската армия и кюрдските бойци. Ние оценяваме като много висок риска от една тежка хуманитарна ситуация, свързана с изселването на огромен брой хора. Рискът от възобновяване на дейността на Ислямска Държава, освобождаването на ислямски бойци от затворите и лагерите, които са под контрола на кюрдите“, коментира Божилов за предаването “Нещо повече“ по програма “Хоризонт“.

Според него поведението на Турция заплашва дейността на НАТО

“Турция е член на НАТО и противопоставяйки се на по-голямата част от на страните-членки на Алианса, от гледна точка на сигурността и решаване на проблемите, търсенето на едностранно решение на някакви свои проблеми, заплашва и дейността на НАТО като такава“.

Турция действа сампостоятелно

“Турция самостоятелно предприе действия и не се съобрази с мненията на повечето страни от НАТО. Виждаме и позицията на САЩ и на останалите членове на НАТО – европейските партньори, че това има негативна оценка на дейността на Турция“.

В интервю за предаването “Нещо повече“ полковникът от резерва Радион Попов коментира темата за ситуацията в Северна Сирия след турската операция:

“Ситуацията е много сложна. Много преплетени интереси и на големите и на великите сили и на локалните играчи. Онова, което би трябвало да се каже още, че там има не само петролни залежи, не само отряди и бойци на ПКК, които са яростен противник на Ердоган и на Турция, там има и много водни ресурси“.

Какъв би бил ефектът от оръжейно ембарго

“Според мен нашите европейски съюзници имитират противопоставяне на Ердоган, както американците имитират, че ще налагат санкции… “

Интервюто на Диана Янкулова с Йордан Божилов и Радион Попов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени