Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия: Турската военна операция в Сирия може да доведе до хуманитарна катастрофа в района

| обновено на 14.10.19 в 20:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската военна операция в Североизточна Сирия може да доведе до хуманитарна катастрофа в района и до освобождаването на опасни терористи, предупредиха от руското министерство на отбраната.

В комюнике на руския Център за помиряване на враждуващите страни се съобщава, че кюрдските сили контролират седем затвора с привърженици на Ислямска държава и поне осем бежански лагера, където са настанени включително жените и децата на екстремистите. Според данни на ООН става дума за общо 120 000 души от 36 държави.

"В настоящия момент възниква сериозна заплаха много от бежанците в лагерите да умрат от глад и епидемии, а терористите от Ислямска държава  да се окажат на свобода", пише в комюникето на руското министерство на отбраната. "Въпросите за спасяването на бежанците и на мирното население изискват неотложно решение. Възможното излизане на свобода на терористите може да провокира рязко влошаване на обстановката в целия Близкоизточен регион“, се посочва още в документа.

От руското военно ведомство призовават всички ангажирани с решаването на сирийската криза страни да не допускат такъв сценарий.

Русия предупреди още Турция, че мащабът и интензивността на военната операция срещу сирийските кюрди трябва да бъдат премерени според ситуацията.

Най-важното за Москва е бойните действия не бива да не навредят на усилията за политическо решение на кризата в Сирия, заяви сътрудникът на руския президент Владимир Путин Юрий Ушаков.

Обстановката в Сирия е в дневния ред на днешните разговори в Рияд на руския президент Владимир Путин със саудитския крал Салман и с престолонаследника Мохамед бин Салман. В телевизионно интервю в навечерието на посещението си Путин заяви, че Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранното военно присъствие.

"Ако бъдещото легитимно ръководство на Сирия каже, че повече не се нуждае от присъствието на руските въоръжени сили, това се отнася също така и за Руската федерация", посочи г-н Путин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени