Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоран Заев очаква от България ясна подкрепа за начало на преговори за присъединяване към ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС архив

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква България още на заседанието на външните министри на Евросъюза днес и утре в Люксембург да изрази ясна подкрепа за начало на преговори за присъединяване на страната му към Съюза, съобщават медиите в Скопие. Заев отбеляза, че това е един от ангажиментите на страната ни съгласно Договора за приятелство и добросъседство.

Премиерът на Северна Македония е оптимист, че ще се намери решение за възникналите спорове в работата на съвместната комисия по историческите и образователните въпроси.

Заев се е срещнал днес следобед с членовете на комисията от страна на Северна Македония преди нейното поредно заседание. От правителствената пресслужба в Скопие съобщават, че на тази среща е било изтъкнато, че "правителството на Северна Македония остава посветено на изпълнението на Договора за приятелство и добросъседство и за намиране на консенсус по всички въпроси от работата на съвместната комисия".

Пред сайта "А1он" съпредседателят й Драги Георгиев обаче е посочил, че очаква на заседанието утре в Охрид "радикализиране на позициите от българска страна". Влияние върху това заседание, според него, щяло да окаже поставянето на въпроса за наличието на македонски език.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени