Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийската армия навлезе в град Манбиж, който е новата цел на турската военна операция

Сирийския град Манбидж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийските правителствени сили са влезли в град Манбиж в Северна Сирия като част от отговора им на военната операция на Турция в страната, предаде агенция САНА.

Държавен служител от Манбидж - град, контролиран от кюрдите - е потвърдил за присъствието на правителствените части пред АФП.

В неделя сирийската армия постигна споразумение с кюрдските сили за съвместна борба срещу турското нахлуване и започна да се придвижва към северната част на страната, планирайки да достигне град Манбиж в рамките на 48 часа.

По-рано днес, според Би Би Си, сирийската армия е достигнала северните части на страната, след като кабинетът се съгласи да помогне на кюрдите. Сирийски части са достигнали Айн Исса, намиращ се на 30 км. от турската граница и са навлезли в Тал Тамер.

По този начин подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили не губеха време и се възползваха от внезапното оттегляне на американските войски от Сирия след турското нахлуване, разполагайки се дълбоко в контролираната от кюрдите територия южно от турската граница.

Турция стартира офанзивата си срещу кюрдите в Северна Сирия през миналата седмица и настоя, че ще продължи своята операция до самият и победен край, въпреки противопоставянето на своите съюзници по НАТО, включително САЩ. 

ООН съобщи, че около 160 000 цивилни са напуснали домовете си след започването на турската офанзива в североизточна Сирия.

Според турски медии по-рано днес турските войски вече са започнал щурм на град Манбидж, като бойната авиация е бомбардирала позиции на Силите за народна защита край града, а турски "червени барети" и сирийски бунтовници са предприели настъпление по суша.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени